illy vremeplov ili kako je nastala priča s okusom kave?

15 Studeni, 2021

illy je postao sinonim za najukusniju kavu zbog svoje jedinstvene mješavine od 9 različitih zrna najkvalitetnije Arabica kave uzgojene na plantažama diljem svijeta. Istančana nepca istinskih kavopija prepoznaju ovu kavu po aromama gorčine, kiseline, slatkoće, tijela, čokolade, karamele, tostiranog kruha te cvjetnih i voćnih nota. Jeste li znali da je illy jedini globalni brend koji proizvodi samo jedan blend kave i to isključivo Arabica kave? I taj se okus ne mijenja. Uvedena je novost 2010. godine kada je lansirana posebna serija Monoarabica s izborom najboljih single origin kava iz Brazila, Etiopije, Gvatemale, Indije, Kolumbije i Kostarike.

Osim za kvalitetu napitka, illy je postao sinonim za inovativnost i izvrsnost. Naime, u sklopu tvrtke u Trstu pokrenuo je i uspješno vodi vlastito Sveučilište za kavu.

Kada je i kako nastala fascinantna illy priča s okusom kave, otkrivamo u nastavku.

illy – drinks.hr – blog o kavi - vremeplov

Vremeplov uz šalicu najbolje kave

Sve je započelo onoga dana kada je Mađar Illy Ferenc, računovođa, knjigovođa i poduzetnik doputovao iz Beča u Trstgrad kave, u kojem se kasnije i skrasio oženivši se Talijankom. Svoje ime prilagodio je novom podneblju pa je danas poznat kao Francesco Illy.

Bavio se prženjem kave i kakaa. Opčinjen okusima i mirisom, odlučio se posvetiti proizvodnji najpopularnijeg napitka sanjajući o tome da svijetu ponudi najbolju kvalitetu pa je 1933. godine osnovao tvrtku illycaffè S.p.A. Sklopio je partnerstvo s Hausbrandtom u Italiji s namjerom da prže najbolju kavu u svijetu.

Francesco Illy bio je pionir u gotovo svim poljima proizvodnje te pakiranja kave.

illy tradicija  ☕️ – okus i miris koji traje

Godinu dana kasnije stvorio je prvu limenku (barattolo) kave.

Osmislio je inovativnu metodu pakiranja koja se temelji na pritisku. Ideju je preuzeo od prijatelja pivara. Tako je počeo izvoziti kavu u Švicarsku, Nizozemsku i Švedsku. 1939. godine illycaffè postaje ambasador espresso kulture u Europi upravo zahvaljujući ovoj metodi. O kakvoj vrijednoj inovaciji je riječ, govori podatak da je upravo ta metoda i dan danas standard za očuvanje svježine kave tijekom transporta i skladištenja.

Praksa u illyju je da se kava pakira u limenke 20 minuta nakon prženja pod pritiskom od 2 bara, uz korištenje inertnog plina umjesto zraka. U takvoj ambalaži usporava se odlazak plinova pa ulja u kavi imaju dovoljno vremena da upiju sve arome netom pržene kave. Arome se fiksiraju te se sprječava oksidacija što je ključno za čuvanje Arabica kave koja je mnogo masnija od Robuste.

illy – drinks.hr – blog o kavi - vremeplov

Illetta – prvi automatski espresso aparat

Francesco Illy 1935. godine izumio je ILLETTU – prvi automatski espresso aparat u svijetu, patentirani sustav odvajanja grijanja vode i pritiska. Illetta je visokotlačni aparat za espresso s vanjskim izvorom pritiska, komprimiranim zrakom, koji omogućava stvaranje pjene na espressu.

Obiteljska priča s okusom illy kave

illycaffè postaje prava obiteljska tvrtka krajem 1940-ih kad se sin Ernesto, doktor kemije, pridružuje timu. On je proizvodnju kave podigao na višu razinu dajući joj znanstveni kredibilitet. Naime, osnovao je prvi kućni laboratorij za kavu 1957. godine i počeo surađivati s prestižnim međunarodnim institucijama.

Zahvaljujući inovacijama i novim saznanjima iz laboratorija, mljevena kava počinje se pakirati u manje limenke i distribuirati za široku upotrebu u kućanstvima. Specifičan illy okus i miris kave više nije bio rezerviran samo za barove i restorane, već je na velika vrata i na radost obožavatelja illy kave ušao u kućnu upotrebu.

Širenjem poslovanja tvrtka je trebala novi prostor pa 1965. godine otvara svoje današnje sjedište na adresi Via Flavia u Trstu. Ubrzo, dvije godine kasnije otvara se podružnica u Nizozemskoj.

Patenti i inovacije

1974. godine ponovo preuzima ulogu pionira u svijetu plasirajući prve kapsule kave – ujednačene mono doze stisnute mljevene kave za pripremu jedne šalice kave. Izumom kapsula potvrdio je svoju dominaciju u svijetu proizvođača kave. Postaje mega-popularan globalni brend. IperEspresso i IperCoffee, patentirani sistemi kave u kapsulama, uveli su pravu revoluciju u pripremu kave. Do pojave kapsula nije bilo moguće zamisliti da priprema kave bude tako brza, a kava tako ukusna.

Nakon toga, 1980. godine illycaffè započinje s poslovanjem u SAD-u. To je prva pržionica kave koja je brendirala kulturu ispijanja espressa u prekooceanskim zemljama.

U 1980-im godinama illy uvodi još jednu inovaciju – fotokromatsko identificiranje kvalitete kave. Izumljen je stroj za sortiranje kave koji analizira boju i oblik ploda kave kako bi izdvojio najkvalitetnije primjerke.

Nagrada

1991. godine ustanovljena je i brazilska nagrada za izvrsnost u proizvodnji kave – Premio Ernesto Illy de Qualidade do Café para Espresso. Tvrtka njeguje direktan odnos s uzgajivačima, u čemu su veliku ulogu odigrali Ernesto i kći Anna jer su pomogli uzgajivačima da se promijeni proizvodnja kave u Brazilu. illy danas surađuje s 4000 proizvođača u tropskom pojasu te testira kavu u šest faza, uključujući provjeru etičnosti proizvodnje. Važno je napomenuti da prvi testovi počinju već na plantaži – prije i nakon berbe kave.

illy – drinks.hr – blog o kavi - vremeplov

Umjetnost u šalici

Francesco Illy došao je na ideju o prepoznatljivoj, brendiranoj šalici koja bi kavu stavila u kontekst estetike, pozivajući se na filozofiju i tradiciju ispijanja čaja iz pomno odabranih i lijepo dekoriranih šalica. Kultnu šalicu illy s okruglom drškom kao suvremenu interpretaciju stoljetne umjetnosti dekorativnog porculana dizajnirao je Matteo Thun, slavni talijanski dizajner keramike.

illy Art collection

Na ulazu u tvrtku, iznad šanka, nalazi se impozantna kolekcija šalica illyjeve umjetničke zbirke. Mnogi renomirani umjetnici ostavili su svoj pečat na illy šalicama: Jeff Koons, James Rosenquist, Julian Schnabel, Robert Rauschenberg, Michelangelo Pistoletto, Marina Abramović… Znate li da je illy Art Collection najveća zbirka umjetničkih predmeta u svijetu?

Tradicija koja traje

Danas priču illy uspješno nastavlja Andrea Illy, Ernestov sin, slijedeći put koji je svojim inovacijama utabao djed Francesco.

U illy kavi uživamo već punih 88 godina, a danas je dostupna u 140 zemalja svijeta. I Hrvatska je među njima. Naručite illy kavu i aparat online! Uživajte u opojnom mirisu i neodoljivom okusu!