Ledena kava – osvježavajuća
verzija svima omiljenog napitka

14 Listopad, 2022

Iako jutro ne možemo započeti bez šalice naše omiljene kave, toplije vrijeme u nama budi želju za rashlađenjem pa tako osvježenje tražimo i u našim svakodnevnim ritualima. Kava više ne mora biti samo napitak koji nas drži budnima, već možemo u njoj uživati na mnogo različitih načina. Jedna od verzija svima omiljene kave je i ledena kava.

Prema nekim istraživanjima, čak 65% konzumenata kave u nju dodaje mlijeko ili vrhnje za kavu. Stoga nije neobično da se pojavila ova osvježavajuća varijanta, čiji bogati okus nadopunjuje i hladno punomasno mlijeko uz mogućnost dodavanja raznih okusa i začina.

Ledena kava već godinama u kafićima i barovima zauzima mjesto kao jedan od najtraženijih napitaka, a najčešće ju konzumiraju mlađi od 30 godina i to do 3 puta tjedno tijekom ljetne sezone.

Iako je nerijetko pijemo u kafićima, savršenu ledenu kavu možete pripremiti i u svojoj kuhinji i to uz samo nekoliko sastojaka. Osim leda, kave i mlijeka, možete se poigrati sa začinima poput đumbira i čokolade ili dodatcima za aromatiziranje kave raznih okusa. Ovisno o tome koliki ste sladokusac, vrh čaše uvijek možete dodatno ukrasiti šlagom, omiljenim sladoledom ili sezonskim voćem.

Glavni sastojak ledene kave je naravno sama kava. Premda se čini kao najjednostavniji dio ovog pripravka, i u odabiru kave možete biti jako maštoviti. Ako želite kavu punog, bogatog okusa i neodoljive arome, predlažemo illy kavu, koja dolazi u nekoliko različitih varijanti. Illy mljevena Classico pržena kava donosi slatki okus uz nježne note karamele, cvijeta naranče i jasmina, dok Intenso predstavlja snažnu prženu kavu s toplim notama kakaa i suhog voća.

Osim toga, za sve ljubitelje kave iz aparata koje sadrže kompleksne okuse i različite aromatične note, tu su illy IperEspresso Classico, Intenso te okusi Monoarabica Brazil, Gvatemala, Etiopija i Kolumbija.

Pobrinite se da vaša ledena kava ne bude prejednostavna i dosadna. Ako želite da poprimi još raskošniji okus, dodajte jedan ili više Monin sirupa s okusom vanilije, karamele, prženog lješnjaka, kokosa ili amaretta.

Kombinacijom visoko kvalitetne kave, leda i punomasnog mlijeka uz neki od Monin dodataka za aromatiziranje kave u obliku sirupa, možete pripremiti zaista sjajan napitak zavodljivog okusa kojem ćete se često vraćati.

Dakle, za pripremu ledene kave možete kombinirati razne sastojke i okuse, ali to možete učiniti i na različite, kreativne načine.

Jedan od načina pripreme ovog napitka je sljedeći: omiljenu vrstu illy kave skuhajte te ostavite na hlađenju barem sat vremena na sobnoj temperaturi. Nakon toga ju spremite na dva sata u hladnjak, a potom servirajte u visokoj staklenoj čaši s mlijekom ili vrhnjem uz nekoliko kockica leda i Monin sirupom s okusom vanilije.

Ledenu kavu možete pripremiti i tako da odmah sjedinite svježe skuhanu illy kavu, hladno mlijeko, led i primjerice Monin sirup s okusom prženog lješnjaka te sve sastojke miksate u blenderu ili protresete u shakeru. Na taj način vaša ledena kava postaje kremasti frape na koji za kraj možete dodati i malo šlaga posutog kakaom.

I nekoliko savjeta za kraj. Pripazite da kava ne bude prevruća prilikom miješanja jer će se onda led brže otopiti u vodu i promijeniti okus vaše ledene kave. Osim toga, koristite što veće kockice leda koje će se sporije topiti pa će kava duže biti osvježavajuća. Led dodajte na kraju kako bi izbjegli njegovo otapanje pod vrućom kavom. Uživajte u svojoj savršenoj emulziji raskošnih okusa i mirisa.